KULTURNA ŠOLA 2017

Povezava na stran JSKD z objavo rezultatov

V petek, 22. 9. 2017, smo se Luka Urban Kitek, Luka Perkovič, gospa ravnateljica Margareta Voglar in Božena Ferenčina Brence, mentorica, na OŠ Louisa Adamiča Grosuplje udeležili prireditve, na kateri so razglasili 70 osnovnih šol, ki smo si letos prislužile naziv “kulturna šola“. Prireditev sta pripravila Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, najbolj kulturna šola preteklega leta. Udeležilo se je je približno 300 učencev in njihovih mentorjev ter veliko ravnateljev in županov krajev nominiranih šol, pridružila se nam je tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič.

Najbolj kulturna šola leta 2017 je po mnenju strokovne žirije OŠ Franceta Prešerna iz Maribora. 5-članska komisija je izbrala še 14 šol, ki se bodo naslednjih 5 let ponašale z enim od laskavih nazivov. Tak naziv se dobi za posamezno kategorijo (velika, mala šola …) ali področje (folklora, gledališka, lutkarska … dejavnost).  Med te šole je bila izbrana tudi OŠ Gustava Šiliha Laporje. Po ogledu avtorske gledališke predstave, sprejemu ravnateljev pri županu, delavnicah za učence in mentorje, kosilu na prostem …, ki so jih za nas pripravili pred prireditvijo, smo res že nestrpno pričakovali, da bomo izvedeli, kdo nas je uvrstil v družbo najboljših oz. s katero dejavnostjo smo si to prislužili. Za posebno priznanje so zaslužni lutkarji. Lutkovna skupina Žabice pod vodstvom Saša Juharta in Aleksandre Jesenek pomembno prispeva k prepoznavnosti šole v ožjem in širšem okolju.V šolskem letu 2015-16 so nastopili na občinski in regijski lutkovni reviji s predstavo DVIGA2LO3. Uvrstili so se na državno srečanje, ki je bilo 7. 6. 2016 v Medvodah, od koder so se vrnili z zlatim priznanjem.

Ob tem posebnem priznanju smo dobili še naziv “kulturna šola 2017”, in sicer za naslednjih 5 let. Prislužili smo si ga z delom v zadnjih treh šolskih letih, ki je bilo res pestro, zato se spomnimo samo najvidnejših uspehov. V obdobju 2013-14 do 2015-16 sta zlato priznanje na državni ravni prejela šolski bend OŠ Gustava Šiliha Laporje pod vodstvom Marka Bračiča l. 2014 in lutkovna skupina Žabice pod vodstvom Saša Juharta in Aleksandre Jesenek l. 2016. Otroška gledliška skupina Zmaji z mentorico Katjo Aber je l. 2016 prejela srebrno plaketo na državni ravni. Otroška folklorna skupina OŠ Gustava Šiliha Laporje je dosegla dve srebrni priznanji na regijski ravni, in sicer l. 2014 pod vodstvom Ivanke Hozjan Šela in l. 2016 pod vodstvom Natalije Koprivnik in Ivanke Hozjan Šela.