V okviru programa ob veselem decembru smo v četrtek, 3. 12. 2015, na OŠ Gustava Šiliha Laporje obeležili »ta veseli dan kulture« ob 215-obletnici rojstva Franceta Prešerna.

Prav na ta dan pa so nas obiskali tudi invalidi, saj je 3. december mednarodni dan invalidov. Združeni narodi so oktobra 1992 z resolucijo razglasili ta dan za mednarodni dan invalidov z namenom, da bi v najširši družbi spodbudili boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v družbo. Slednje je bil vzrok, da so peto- in šestošolci spoznali življenje in delo invalidov, ki živijo v našem lokalnem okolju.

V uvodnem delu nas je predsednik Društva invalidov Črešnjevec, Anton Kolar, seznanil z delovanjem društva in z njihovimi prizadevanji za premostitev arhitekturnih ovir na občinski ravni. Nato nam je predstavil naše goste: Franca Pinterja – Ančota, evropskega in svetovnega prvaka v streljanju z zračno puško, dobitnika večih medalj na Paraolimpijskih igrah; Mirana Jernejška, slikarja in rezbarja iz Slovenske Bistrice, ter Angelco Medved, slikarko, ki slika z nogami, saj že od rojstva ne more uporabljati rok. Vsi trije so člani Društva paraplegikov Podravja. Poudaril je, da kljub invalidnosti živijo polno in srečno življenje in so nam lahko svetel vzgled, saj so v življenju veliko dosegli. Ogledali smo si tudi dokumentarni film o uspešni športni poti Franca Pinterja. Po ogledu filma so se učenci udeležili treh zanimivih in poučnih delavnic, ki so jih pripravili naši gostje. Franc Pinter je učence učil veščin streljanja z zračno puško. Navdušenje in tekmovalnost med učenci je bila res izjemna. Miran Jernejšek nam je predstavil svoje rezbarske mojstrovine in slike. Učenci so spoznali, da je rezbarjenje res prava umetnost in težaško delo. Gospa Angelca Medved pa je učencem predstavila, kako piše in slika z nogami. Tudi učenci so se poskusili v tej veščini in so imeli ob tem nemalo težav.

Navdušenje učencev nad delavnicami in življenjsko energijo naših gostov je bilo tolikšno, da smo kar pozabili na čas. Ob slovesu smo se jim zahvalili, da so nam predstavili svoje delo in nas naučili, da je življenje res darilo, ki ga moramo spoštovati, ceniti in predvsem varovati.

Marjetka Čas, prof.