GOZDNA ŠOLA

Okolica naše osnovne šole nam ponuja toliko naravnih bogastev, zanimivih gozdnih poti in mokrišč, da nam tako v času pouka kot tudi podaljšanega bivanja ni nikoli dolgčas. Ker najraje preživljamo čas v šolskem parku, v okoliških gozdovih ali na šolskem vrtu, smo se odločili, da letošnje šolske leto v naš vsakdan vpeljemo tudi gozdno pedagogiko.

Učenci prve triade z učiteljicami smo se priključili Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije, da naše dejavnosti na prostem še bolj osmislimo. Postali bomo pravi naravni detektivi in z vsemi našimi čutili raziskali pestrost naših travnikov, okoliških vod in gozdov. Naše gozdne dogodivščine bomo dvakrat mesečno objavljali pod tem zavihkom in na Facebook profilu Mreže gozdih vrtcev in šol Slovenije.


BOTRA JESEN 

Botra jesen že v deželo prihaja, z dežjem in vetrom nam rada nagaja. V polje in gozd je že urno zavila barve jesenske povsod je razlila. S kapljico rose je barve zmešala, kaplje dežja pa še zraven dodala. (Janez Kuhar)

Že nekaj mesecev prepevamo pesmice o jeseni, odkrivamo njene lepote in zanimivosti, pridno spoznavamo njene plodove in jih nabiramo. Tokrat pa smo se odločili, da našo Botro tudi upodobimo in jo oblečemo v njena najljubša oblačila. S ponosom vam predstavljamo našo botro Jesen. 

Učenci v OPB z učiteljico Petro Štibler


POUK NA PROSTEM

Otroci obožujejo igro na prostem. In ni lepšega, če lahko pouk in igro združiš v gozdu.

Učenci 3. razreda so imeli uro likovne vzgoje v gozdu, kjer so gradili naravna bivališča. Bili so navdušeni, iskali so različne veje, liste za »postelje« ter smrekove veje za »strehe«. Skupaj so sodelovali in se zabavali.


POUK NA PROSTEM

Vsak teden z drugošolci obiščemo gozd in opazujemo spremembe narave zaradi letnih časov in smo pozorni na druge podrobnosti. Ugotovili smo, da so nekateri deli gozda v naši okolici čisti in drugi ne, posebno ob cesti, v jarkih ljudje odmetavajo marsikaj. Seveda se raje zadržujemo v tistih delih kjer ni smeti. 

Prebrali smo pravljico o Gozdnem palčku Smetku. Učencem je bila zanimiva in jih je spodbudila k razmišljanju, kako je dobro, da imamo med seboj tudi take ljudi, kot je gozdni palček Smetko. Taki posamezniki so aktivisti in se trudijo za čisto okolje, opozarjajo kaj ni prav, dajejo predloge kako bomo zaščitili naše širše okolje. So pa med nami tudi ljudje, ki pri tem radi pomagajo in tudi ti so zelo potrebni. Na žalost pa so tudi taki, ki v gozdu odmetavajo smetijo in jim za naravo ni mar. Razmišljali smo, kako bi lahko pripomogli k temu, da bi bilo smetenja čim manj, da bi nekdo ves čas pazil na gozd. Ugotovili smo, da mi ali pa lastniki gozdov ne moremo biti ves čas v gozdu na straži. Otroci so še razmišljali in vrnili so se k pravljici. Lahko pa bi to delo opravili gozdni palčki, vile in škratje, so se domislili. Odpravili smo se v gozd in izdelali prave podobe gozdnih prebivalcev, ki odslej čuvajo gozd. Uporabili smo glino in predmete, ki smo  jih našli v gozdu. Sedaj iz dreves zro v različnih podobah. Zelo smo ponosni nanje in jih radi obiščemo. 

Učenci drugega razreda z učiteljico Renato Jesenek.