V petek, 22. 9. 2017, smo se za razliko od vseh ostalih, ki so se v zadnjih urah poletja posvečali zdravemu načinu življenja na športnem dnevu, gospa ravnateljica, dva učenca in koordinatorica projekta »kulturna šola 2017« odpravili na pot v Grosuplje.

Vedeli smo vse, razen najpomembnejšega. Gospa ravnateljica je namreč dobila posebno vabilo, ki je razkrivalo, da je 5-članska komisija izmed 70 šol tudi OŠ Gustava Šiliha Laporje uvrstila med tistih 15, ki se bodo naslednjih 5 let ponašale z enim od laskavih nazivov. Tak naziv se dobi za posamezno kategorijo (velika, mala šola …) ali področje (folklora, gledališka, lutkarska … dejavnost). Ne bomo lagali, da nismo poskušali prehiteti dogodkov in zato smo na JSKD naslovili vprašanje, s čim smo si prislužili ta posebni položaj. Ampak saj veste: če bi to ne bila skrivnost, bi odgovor gotovo že poznali. Tako smo izvedeli samo to, da bo potrebno strpno čakati. Po ogledu avtorske gledliške predstave, sprejemu ravnateljev pri županu, delavnicah za učence in mentorje, kosilu na prostem … smo izvedeli. V družbo najbolj kulturnih šol so nas uvrstili lutkarji.

Lutkovna skupina Žabice pod vodstvom Aleksandre Jesenek pomembno prispeva k prepoznavnosti šole v ožjem in širšem okolju.V šolskem letu 2015-16 so nastopili na občinski in regijski lutkovni reviji s predstavo DVIGA2LO3. Uvrstili so se na državno srečanje, ki je bilo 7. 6. 2016 v Medvodah, od koder so se vrnili z zlatim priznanjem.

Saj veste, kaj morate storiti: veselje se podvoji in žalost razpolovi, če ju delimo z drugimi … veselite se in veselje delite, množite ter sprejemajte.

Božena Ferenčina Brence