V spomin na 7. april 1948, ko je pred okroglimi 70 leti stopila v veljavo ustanovna listina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je bil 7. april razglašen za svetovni dan zdravja. WHO vsako leto ta dan posveti pomembnim sporočilom, kako je mogoče ljudem zagotoviti zdravje. Zdravje je namreč pomembna vrednota, pravica do socialne varnosti in varovanja zdravja pa sodi med temeljne pravice posameznika.

7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«. Epidemija COVID-19 je še posebej razgalila številne neenakosti v zdravju, ki smo jim priča tako v lokalnih okoljih kakor med številnimi državami po svetu. Nekateri ljudje lahko živijo bolj zdravo in imajo boljši dostop do zdravstvenih storitev kot drugi, kar je povezano predvsem z neenakimi okoliščinami v katerih se rodijo, rastejo, živijo, delajo in starajo. COVID-19 je močno prizadel vse države, vendar so ukrepi za obvladovanje pandemije še posebej prizadeli ranljive skupnosti, kar je pripeljalo do velikega trpljenja in prezgodnjih smrti, ki bi se jih dalo tudi preprečiti.

Že leto dni trajajočo epidemijo koronavirusa lahko označimo tudi kot obdobje dolgotrajnega stresa, ki je posledično močno zaznamovalo tudi duševno zdravje prebivalstva. Danes namenite nekaj časa kakšni sprostitveni tehniki

https://www.youtube.com/watch?v=mvHgOZltn7w  Meditacija za otroke: Dihalna vaja za sprostitev

https://www.youtube.com/watch?v=9M4lHcWZdMU&t=11s Meditacija za otroke: Čudežna dežel

https://www.youtube.com/watch?v=5AUaY0ziSN4  Joga smeha