[button link=”http://www.os-laporje.si/filmi-ki-si-jih-lahko-ogledate-skupaj-z-otroki/” size=”large” bg_color=”PURPLE”]FILMI, KI SI JIH LAHKO OGLEDATE Z OTROKI[/button]

KAM PO OSNOVNI ŠOLI?

Učenci 9. razreda so tik pred življenjsko odločitvijo, kam se vpisati v srednjo šolo? Pri tem imate pomembno vlogo vi, starši. Potrebno je veliko posluha in pogovora z otrokom, kaj želi, kaj čuti, kakšni so njegovi talenti. Otroci si izbirajo poklic in ne šole. Šola je le pot do poklica. Marko Juhant daje življenjske nasvete, ki pomagajo pri izbiri srednje šole.

KLJUČ DO SAMOSTOJNOSTI OTROK

Starši velikokrat že od rojstva otroka preveč stvari naredimo namesto njih. Začne se z oblačenjem, obuvanjem in nadaljuje z domačimi nalogami. Specialni pedagog za motnje vedenja Marko Juhant svetuje kako pomagati otroku do samostojnosti.

OTROCI S POSEBNIMI POTENCIALI

Mateja Keber in Melita Kuhar v oddaji Klepet ob kavi govorita o otrocih s posebnimi potenciali. Večina staršev ima težave z razumevanjem otrok, predvsem zato, ker otroci ne vejo kje so njihove meje, omejitve. Z name delita svoje izkušnje z otroci in učitelji.

ŽIVLJENJE Z NAJSTNIKI

Melita Kuhar je strokovnjakinja za odnose. Govori o najstnikih, njihovih težavah in kako se starši soočate z njimi. V puberteti se začne graditi osebnost in svojeglavo razmišljanje. Tudi najstniki potrebujejo meje in pravila, vendar še vedno ogromno ljubezni.

https://www.youtube.com/watch?v=nw6UQPLaAjk

ZASTARŠE.SI

Na tej spletni strani je ogromno člankov in koristnih informacij glede starševstva, vzgoje, nosečnosti… Prav tako je veliko napisanega o COVID-19. Najdete koristne nasvete o šolanju doma in kako preživeti skupen čas kot družina.

https://zastarse.si/tag/novi-koronavirus/

STARŠ-UČITELJ

Miha Ruparčič, družinski terapevt daje nasvete staršem, ki se doma navajate na vlogo učiteljev in hkrati opravljate delo od doma za svojo službo. Kako se organizirati in vzpostaviti dnevni urnik vam bo povedal v oddaji Dobro jutro.

https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/7779

IDEJE ZA PROSTI ČAS

Sedaj je čas, ko lahko starši vzpostavite družinsko življenje brez hitenja. Spodaj najdete nekaj idej za zanimivo preživetje časa z vašimi otroci.

https://siol.net/trendi/odnosi/sedem-predlogov-kaj-poceti-ko-smo-z-otroki-doma-ves-dan-83441

https://si.aleteia.org/2018/02/08/5-iger-ki-se-jih-lahko-igrate-z-otroki-tudi-ko-ste-na-smrt-utrujeni/

https://zastarse.si/otroci/7-iger-za-otroke-ki-spodbujajo-razvoj-inteligence/