Za vse učence naše šole je poskrbljeno, da lahko v 5.r. opravljajo kolesarski izpit, kar je pogoj, da se lahko učenec pripelje s kolesom v šolo. Vsem učencem, ki so z najbližje šolske okolice odsvetujemo, da bi prihajali v šolo s kolesi. Kolesarji morajo obvezno uporabljati varnostne čelade, ki jih med poukom spravijo v garderobah. Kolesa, s katerimi se vozijo, morajo biti popolnoma opremljena. To preverijo dvakrat v letu policisti. Ugotavljamo, da so mnoga kolesa pomanjkljivo opremljena in da se še mnogo učencev vozi brez kolesarskega izpita. Naloga mentorjev prometne vzgoje in razrednikov je, da čim več učencev vključijo v tečaj prometne vzgoje za opravljanje kolesarskega izpita. Po opravljenem izpitu učenci dobijo kolesarsko izkaznico.

Kolesarska izkaznica je javni dokument, ki otroku dokazuje da je uspešno opravil kolesarski izpit. Otroci se po Zakonu o varnosti cestnega prometa ne smejo voziti samostojno s kolesom v prometu do dopolnjenega 10 leta starosti, potem pa le, če so opravili kolesarski izpit. Kolesarsko izkaznico podpisuje šola, ki jamči za uspešnost opravljenega kolesarskega izpita, ter starši, ki odgovarjajo za varnost svojih otrok.

Obrazec Kolesarske izkaznice predpiše Minister za šolstvo, znanost in šport (Pravilnik o obrazcu kolesarske izkaznice, Ur. l. 44/2008).  Kolesarske izkaznice izdaja Država založba Slovenije.

ČELADA

Kolesarska čelada je nepogrešljiv del opreme vsakega kolesarja. Ni modna muha ali zaščita, ki je namenjena le špornikom. Vsak trk ali padec s kolesom lahko povzroči poškodbe glave, ki puščajo trajne posledice.

Zato za vsakega kolesarja velja, da “Bistro glavo varuje čelada“.

Otroci do 18. leta starosti, ki vozijo kolo ali kolo s pomožnim motorjem ali so na kolesu potniki, pa morajo med vožnjo nositi zaščitno kolesarsko čelado.

Pri nakupu čelade pazite da upoštevate nekaj napotkov:

  • Kolesarska čelada mora biti izdelana v skladu z mednarodnim standardom za kolesarske čelade EN 1078 z oznako CE. Na nalepki mora biti oznaka proizvajalca, države, kjer je bila izdelana, velikost čelade in leto proizvodnje. Nalepka z oznako standarda mora biti na levi strani čelade. Navodilo kako se uporablja čelada, pa je obvezno na desni notranji strani čelade.
  • Čelada mora biti primerne velikosti. S priloženimi blazinicami ali s posebnim sistemom za uravnavanje si jo prilagodite tako, da trdno stoji na glavi in je obenem udobna. Tudi trakovi za zapenjanje morajo biti nastavljeni tako, da čelado tudi ob morebitnem udarcu obdržijo na glavi in obenem preprečujejo gibanje čelade po glavi.
  • Da bo čelada lahko preprečila udarec, jo mora kolesar pravilno nositi. Čelada mora ležati na glavi tako, da je njen prvi rob približno 2 cm nad obrvmi. Čelada mora biti med vožnjo vselej zapeta s trakovi za zapenjanje, ki se morajo prilegati bradi.
  • Po vsakem močnejšem udarcu, je potrebno čelado zamenjati, saj se poškoduje notranja zgradba čelade, ki ob ponovnem udarcu ne bo več uspešno zaščitila kolesarja.
  • Pri nakupu čelade za otroka, jo izbirajte skupaj z njim. Tako boste izbrali ustrezno velikost. Otroku pa prepustite izbiro vzorca in barve. Če mu bo čelada všeč, jo bo tudi z veseljem uporabljal.