GOZDNA ŠOLA

Okolica naše osnovne šole nam ponuja toliko naravnih bogastev, zanimivih gozdnih poti in mokrišč, da nam tako v času pouka kot tudi podaljšanega bivanja ni nikoli dolgčas. Ker najraje preživljamo čas v šolskem parku, v okoliških gozdovih ali na šolskem vrtu, smo se odločili, da letošnje šolske leto v naš vsakdan vpeljemo tudi gozdno pedagogiko.

Učenci prve triade z učiteljicami smo se priključili Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije, da naše dejavnosti na prostem še bolj osmislimo. Postali bomo pravi naravni detektivi in z vsemi našimi čutili raziskali pestrost naših travnikov, okoliških vod in gozdov. Naše gozdne dogodivščine bomo objavljali pod tem zavihkom in na Facebook profilu Mreže gozdih vrtcev in šol Slovenije.


GOZDNA TELOVADBA

Po celem dopoldnevu »kravžljanja« naših možgančkov smo šli lahkih nog malo naokrog, v gozd, seveda! Tam smo se sprostili, lovili, hodili čez debla, metali storže, skakali do vej na drevesu, nosili vejo na dlani in na prstu, preskakovali ovire in štore ter imeli čisto pravo gozdno telovadbo. Tako nam je bilo toplo, da so nam bile bunde čisto odveč. Na koncu smo se umirili še z objemanjem in božanjem debel dreves ter poslušanjem zvokov narave.

Učenci 1. razreda OŠ Gustava Šiliha Laporje in učiteljica Gloria Kolar


SNEŽNE ŽIVALI

Prvošolci lahko potrdimo, da se zgodbe v gozdu in ob njem res pišejo same od sebe, če se prepustimo in v naravi iskreno uživamo. Odpravili smo se na pohod v gozd in na poti srečali veverico Puhko, želvo Marto, velikega in malega tjulna in ribico. Ne verjamete? Dokazi so na fotografijah.  

Učiteljica Gloria Kolar s prvošolci 


STARE SORTE JABOLK

Z učenci smo ob lepem zimskem vremenu raziskovali okolico in naleteli na nasad starih sort jablan. V starem sadovnjaku so poleg obstoječih dreves posajena tudi mlade jablane starih sort jablan. Prebirali smo zanimiva imena in se pogovarjali ali nam je katero poznano. Kar nekaj sort jablan so učenci poznali. V zimskem času, ko vreme ni dopuščalo sem v šolo prinesla 8 sort starih slovenskih jabolk. S pomočjo ključa smo jim poskušali opredeliti sorto. Učenci so bili zelo aktivni, med seboj so sodelovali in kritično presojali katere sorte bi lahko bilo posamezno jabolko. Nato smo jih poimenovali: bobovec, mošancelj, slovenka, dolenjska voščenka, kanada, kosmač, bobovec in jonathan. Vsak učenec je poskusil vse vrste jabolk. Najmanj jim je bila všeč vrsta kosmač. Med ostalimi pa se niso mogli strinjati katera bi bila zmagovalka. Zelo so uživali v poskušanju in bili navdušeni nad raznolikimi okusi. Na začetku, so se zmrdovali nad nepopolnimi jabolki in govorili, da so gnile in da jih ne bodo poskusili. Pogovorili smo se o tem zakaj ta jabolka niso takšna kot v trgovini in na koncu niso imeli težav s poskušanjem jabolčnih krhljev.

Učiteljica Renata Jesenek z učenci 2. razreda


BOTRA JESEN 

Botra jesen že v deželo prihaja, z dežjem in vetrom nam rada nagaja. V polje in gozd je že urno zavila barve jesenske povsod je razlila. S kapljico rose je barve zmešala, kaplje dežja pa še zraven dodala. (Janez Kuhar)

Že nekaj mesecev prepevamo pesmice o jeseni, odkrivamo njene lepote in zanimivosti, pridno spoznavamo njene plodove in jih nabiramo. Tokrat pa smo se odločili, da našo Botro tudi upodobimo in jo oblečemo v njena najljubša oblačila. S ponosom vam predstavljamo našo botro Jesen. 

Učenci v OPB z učiteljico Petro Štibler


POUK NA PROSTEM

Otroci obožujejo igro na prostem. In ni lepšega, če lahko pouk in igro združiš v gozdu.

Učenci 3. razreda so imeli uro likovne vzgoje v gozdu, kjer so gradili naravna bivališča. Bili so navdušeni, iskali so različne veje, liste za »postelje« ter smrekove veje za »strehe«. Skupaj so sodelovali in se zabavali.


POUK NA PROSTEM

Vsak teden z drugošolci obiščemo gozd in opazujemo spremembe narave zaradi letnih časov in smo pozorni na druge podrobnosti. Ugotovili smo, da so nekateri deli gozda v naši okolici čisti in drugi ne, posebno ob cesti, v jarkih ljudje odmetavajo marsikaj. Seveda se raje zadržujemo v tistih delih kjer ni smeti. 

Prebrali smo pravljico o Gozdnem palčku Smetku. Učencem je bila zanimiva in jih je spodbudila k razmišljanju, kako je dobro, da imamo med seboj tudi take ljudi, kot je gozdni palček Smetko. Taki posamezniki so aktivisti in se trudijo za čisto okolje, opozarjajo kaj ni prav, dajejo predloge kako bomo zaščitili naše širše okolje. So pa med nami tudi ljudje, ki pri tem radi pomagajo in tudi ti so zelo potrebni. Na žalost pa so tudi taki, ki v gozdu odmetavajo smetijo in jim za naravo ni mar. Razmišljali smo, kako bi lahko pripomogli k temu, da bi bilo smetenja čim manj, da bi nekdo ves čas pazil na gozd. Ugotovili smo, da mi ali pa lastniki gozdov ne moremo biti ves čas v gozdu na straži. Otroci so še razmišljali in vrnili so se k pravljici. Lahko pa bi to delo opravili gozdni palčki, vile in škratje, so se domislili. Odpravili smo se v gozd in izdelali prave podobe gozdnih prebivalcev, ki odslej čuvajo gozd. Uporabili smo glino in predmete, ki smo  jih našli v gozdu. Sedaj iz dreves zro v različnih podobah. Zelo smo ponosni nanje in jih radi obiščemo. 

Učenci drugega razreda z učiteljico Renato Jesenek