V srcu nemške pokrajine, blizu mesta Marburg, leži idilični kraj Gladenbach, kamor so se odpravili učenci OŠ Gustava Šiliha pred prvomajskimi prazniki v okviru Erasmus+ izmenjave. Tam so se srečali z učenci partnerskih šol iz Španije in Nemčije ter nadaljevali delo v projektu Digitalni jaz, ki poteka že od začetka letošnjega šolskega leta. Glavni cilj projekta je opolnomočenje učencev na področju IKT, umetne inteligence in družabnih omrežij.

Sam obisk nemške partnerske šole je bil zelo zanimiv, saj se je šola Freiherr-vom-Stein-Schule, Europaschule v Gladenbachu, kot ena izmed prvih v Nemčiji odločila za tablice namesto zvezkov in učbenikov. Tako ima vsak učenec svojo tablico, v katero si vse zapisuje, rešuje in dela. Edino, kar je še v papirni obliki, so testi in izpiti.

Teden, preživet v Nemčiji, je bil poln aktivnosti na področju IKT. V Muzeju komunikacije v Frankfurtu so se učenci, na primer, soočili z izzivom lažnih novic, spoznavali njihov vpliv in pomembnost kritičnega razmišljanja v današnjem digitalnem svetu. Obisk samega Frankfurta je dodal globino njihovemu razumevanju sodobne kulture in tehnologije, hkrati pa so učenci imeli nekaj prostega časa, ki so ga porabili za preizkus lokalnih dobrot ali sprehod po centru mesta.

V Marburgu, ki ima poseben pravljični in zgodovinski značaj, so na fakulteti za fiziko potekale različne delavnice. Učenci so se igrali namizno igro, ki ponazarja, kako se uči umetna inteligenca, ponazarjali algoritme in izvajali Turingov test. Sledila je delavnica robotike, kjer so učenci gradili in programirali svoje robote v različnih spretnostnih nivojih ter na koncu tudi tekmovali v skupinah.

Vrhunec projekta je bilo snemanje novic iz prihodnosti, ki so jih učenke, učenci in njihovi partnerji nato s profesionalno podporo posneli v studiu v Wetzlarju. To je bil trenutek, ko so se njihove ideje in ustvarjalnost prelevile v konkretno digitalno vsebino.

Učenci so ponovno bivali pri družinah gostiteljicah, kar je nato prispevalo k razvoju prijateljstev in izboljšanju znanja angleščine in nemščine. Z veseljem že pričakujemo naslednjo izmenjavo konec maja v Sloveniji.

Žiga Šauperl in Darja Pipuš